nuffnang ads

Rabu, 28 Disember 2011

3 Cara Mencari Idea Perniagaan

Artikel pilihan: 3 Cara Mencari Idea Perniagaan
Oleh: Irfan Khairi

Sebagai seorang usahawan, kita perlu mempunyai banyak idea. Idea mencari perniagaan baru, idea memberi inovatif kepada perniagaan sedia ada, idea mendapatkan strategi dalam memasarkan produk kita, dan sebagainya idea...
Ramai kenalan saya sering kata "IK ni memang banyak idea". Memang betul pun, saya sendiri rasakan saya selalu mendapat idea bernas dalam perniagaan.
Tetapi, ada juga yang kurang mendapat idea dalam perniagaan. Nak dapatkan idea... memang susah! Apatah lagi idea yang baik. Sering kali mereka ni katakan diri mereka "tak kreatif".
idea.jpg
Sebenarnya, mendapat / mencari idea adalah satu skil yang boleh dipelajari.Bukannya semua orang dilahirkan terus mempunyai banyak idea. Tetapi, idea adalah satu kemahiran yang dipelajari.
Berikut adalah beberapa tips dalam mendapatkan idea:
  1. Berlatih mendapatkan idea! Mereka yang kurang dapat idea adalah mereka yang kurang cuba fikirkan idea. Lebih banyak kita cuba mencari idea, lebih banyak idea akan datang. Practice makes perfect. Selalu fikirkan idea tak kira sama ada ianya idea yang baik ataupun tidak.Dengan melatih minda kita selalu berfikir dan mencari idea, lebih mudah anda akan mendapat idea pada masa yang akan datang. Seperti bersenam, senamkan minda anda dalam mencari idea. Perlu selalu lakukannya!
Thomas Edison pernah berkata "The greatest invention in the world is the mind of a child". Cuba kita lihat kanak-kanak. Mereka tidak meletakkan had pada diri sendiri. Tidak risau dan takut melakukan sesuatu kerana "proses pembelajaran". Tetapi, bagi kita yang telah dewasa, sering meletakkan had dalam kepala kita. Itu tak boleh... ini tak boleh... itu susah... ini susah... segala had pada pemikiran kita sebenarnya menghentikan idea dalam diri kita berkembang.Sering saya nasihat di talk saya bagi mereka yang ingin memulakan perniagaan, cari idea perniagaan dan jangan fikir sama ada anda boleh lakukannya, atau mana nak cari supplier, atau mana nak cari pelanggan...just bebaskan fikiran kita dari had-had yang ada.. dan fikirkan idea!

  • Banyak membaca! Sering kali idea-idea datang dari pembacaan. Seperti membaca blog ini... pernah tak anda mendapat idea? Ketika membaca akhbar... pernah tak dapat idea? Ketika membaca majalah... pernah tak dapat idea? Atau membaca di Internet? Pastinya pernah!Melalui bacaan, lebih banyak idea kita akan dapat. Tetapi, masalahnya ianya dikatakan budaya membaca adalah amat kurang di Malaysia. Mungkin sebab itu juga kita kurang mendapat idea. Lebih banyak input (melalui bacaan), lebih banyak output (idea-idea bernas) akan tercapai. Tanamkan tabiat membaca dan ini juga akan menanamkan tabiat mencari idea dengan sendirinya.

  • Selalu berfikir, jangan letakkan had di minda dan selalu membaca adalah kunci asas dalam mencari idea!


    selamat beramal...
    sebagai perkongsian......

    Your Comment/ Komen Anda