nuffnang ads

Sabtu, 27 Disember 2014

Terjaga-SubhanAllah

As salam,
Its long time no update in this blog.
Speaking london uu..

Alhamdulilah.. tak terniat nak bertahajjud, tapi dia maha berkuasa sekian alam. Kerdilnya rasa diri bersujud dalam suasana keheningan malam.

Syukur padaMu ya Allah. Berkat kekuasaanMu yang Maha Agung. Semoga amal ibadatku kau redhai.

Sebelum ini terniat bertahajjud tapi selalu terbabas sampai ke subuh.

Aku tak bangga diri bercerita di sini kerna aku tak anggap ada orang akan membaca blog peribadiku ini.

Wassalam,

**taksabarnakbalikjumpaorangtersayang

Khamis, 25 Disember 2014

Al Ikhlas

DAHSYATNYA SURAT AL-IKHLAS...
Sempatkanlah sebentar untuk membaca tulisan ini...        
Rasulullah Muhammad SAW pada suatu ketika bersabda, ”Demi Allah yang jiwa ku di genggaman-Nya, sesungguhnya QUL HUWALLAHU AHAD itu tertulis di sayap malaikat Jibrail a.s, ALLAHHUS SOMAD itu tertulis disayap malaikat Mikail a.s, LAMYALID WALAM YUULAD tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, WALAM YAKULLAHU KUFUWAN AHAD tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s". Berkata Ibnu Abbas r.a. bahwa Rasulullah SAW telah bersabda, "Ketika aku (Rasulullah SAW) isra’ ke langit, saya melihat Arasy di atas 360,000 pilar dan jarak jauh antara satu pilar ke satu pilar yang lain ialah 300,000 tahun perjalanan.
Pada tiap-tiap pilar itu terdapat padang pasir yang jumlahnya 12,000 dan luasnya setiap satu padang itu seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap padang itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surat Al-Ikhlas. Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka, ”Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik lelaki mau pun perempuan". Riwayat Anas bin Malik juga merakam kisah berkaitan surat Al-Ikhlas.
Suatu ketika 70.000 malaikat diutus datang kepada seorang sahabat di Madinah yang meninggal. Kedatangan para malaikat itu hingga meredupkan cahaya matahari. 70,000 malaikat itu diutus hanya kerana arwah sering membaca surah ini. Anas bin Malik yang saat itu bersama Nabi Muhammad SAW di Tabuk merasakan cahaya matahari redup tidak seperti biasanya dan malaikat Jibril datang kepada Nabi untuk memberitakan kejadian yang sedang terjadi di Madinah.
Rasulullah S.A.W bersabda, "Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka tubuhnya tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga". (HR Qurthuby).
SubhanAllah....         
Semoga kita dapat mengamalkannya setiap waktu.
Saudaraku... TOLONG SAMPAIKAN. Sabda Rasulullah SAW,  "Siapa yang menyampaikan satu ilmu dan orang membaca mengamalkannya maka dia akan beroleh pahala walaupun sudah tiada."

Ahad, 2 November 2014

9 Muharam 1436H- Ahad 2 November 2014.

Salam Pagi Ahad Lama terbiar dan tak update entry Masih macam biasa Tak sedar bulan November dah 2014 tak lama lagi melabuh tirai 10 bulan ni macam mana ? Biasa ? luar biasa ? Atau Luar biasa dan hebat sekali ? Tanya diri kita ? Bukan gila bercakap seorang. Hakikat & kenyataannya.. Tak kisah dari apa aspek kehidupan kita. Duit ? amal ibadat ? dan sebagainya. Allahhualamm..

Sabtu, 19 Julai 2014

Salam Subuh

Sesungguhnya Allah suka kepada hamba yang berkarya dan terampil (professional atau ahli). Barangsiapa bersusah-payah mencari nafkah untuk keluarganya maka dia serupa dengan seorang mujahid di jalan Allah Azza wajalla...

Sabtu, 1 Mac 2014

Mengapa, kenapa, bagaimana ? Kalau aku KAYAAaa..

As salam Salam Sabtu Semua,
Pagi-pagi cek email, ada satu email dari sahabat blogger tu menarik minat nak share balik. Terfikir jugak keadaan ekonomi sekarang ni. So kalu nak boleh saya tunjukkan. WhatApp saya ; 01126695828. In Sha Allah. Baca sedutan dari rakan blog "Arif Shah". Semoga Bermanfaat ! ''Saya sertai sebuah kelas ni. Dalam kelas kenal orang lain yang turut serta dalam kelas tu. Kena perkenalkan diri dan masing-masing ditanya tentang gaji. Seorang dah kerja hampir 7 tahun di sebuah IPTA. Mungkin ada diploma je. Suami dan isteri kerja tempat sama. Mungkin lepas 6 tahun kerja gaji paling busuk pun RM3k seorang, tapi yang mengejutkan ialah bila diberitahu gajinya combined suami isteri tak sampai RM4k. Saya terkejut beruk. Kenapa teruk sangat? Kemudian ada seorang lepasan ijazah. Dah kerja 3 tahun di sebuah syarikat pasaraya besar. Kalau tak silap dah level manager/asistant manager. Gaji baru RM2,400. Increment setahun? RM80 je. Rasa nak maki je bila dengar hakikat ni. Sekali lagi saya tanya, kenapa teruk sangat? Cost of living meningkat gila-gila, tapi gaji naik punyalah seciput. Adakah disebabkan kemasukan pendatang asing dengan mudah menurunkan kadar gaji di negara ni? Syarikat persendirian lebih suka hire pendatang semata-mata nak maksimakan keuntungan. Itu kisah orang yang ada kerja la. Belum cerita 400,000 graduate yang masih menganggur. Amat bersimpati kepada mereka yang kurang bernasib baik.''

Rabu, 26 Februari 2014

Selasa, 14 Januari 2014

Salam Maulidulrasul

Assalammualaikum,

Sedikit perkongsian dari whatsapp.

✅ SALAM RABI'ULAWWAL 1435H

BIODATA RASULULLAH SAW

NAMA :
Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib.

TARIKH LAHIR :
Subuh Isnin,12 Rabi'ulawwal bersamaan 20 April 571 Masehi Tahun Gajah.

TEMPAT LAHIR :
Rumah Abu Talib,Maakatul Mukarramah.

Gelaran: AL AMIN

Pengasuh Pertama:
Ummu Aiman

Ibu Susu Pertama:
Thuwaibatul Aslamiah

Ibu Susu Kedua:
Halimah As Saadiah

Isteri-Isteri Rasulullah :
1] Khadijah bt Khuwailid.
2] Aisyah bt Abu Bakar.
3] Hafsah bt Umar.
4] Ummi Habibah bt Abu Sufyan
5] Hindun bt Umaiyah.
6] Saudah bt Zam'ah
7] Zainab bt Jahsy.
8] Zainab bt Khuzaimah
9] Maimunah bt Harith.
10] Safiyah bt Huyai.

Anak-Anak Rasulullah :
1) Qassim
2) Abdullah
3) Ibrahim
4) Zainab
5) Ruqaiyah
6) Ummi Kalthum
7) Fatimah Az Zahra'

Sabda Rasulullah SAW: "Sesiapa yang menghidupkan Sunnahku,maka sesungguhnya dia telah mencintai aku.Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam Syurga."
(Riwayat Al Sajary daripada Anas)

SEMARAKKAN SAMBUTAN MAULIDUR RASUL 1435H . ✅

Perpanjangkan kepada seluruh Umat ISLAM sebagai tanda kecintaan kita kepada
NABI MUHAMMAD SAW.

MAKANAN KEGEMARAN RASULULAH S.A.W                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                ..2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                ..3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                ..4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi perwatakkan dan wajahnya.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                ..7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan. Menguatkan belakang,memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                ..8. Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                ��9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                11. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Byk2 kita berselawat ke atas baginda

Your Comment/ Komen Anda